2016. nov 11.

Végtelen szerelem -Karasevda forgatási helyszínek

írta: PERA
Végtelen szerelem -Karasevda forgatási helyszínek

Multikulti halászfalu ázsia peremén: KUZGUNCUK 

 
1_11.JPG

Színes, nyüzsgő, izgalmas, tündéri, impulzív, vidám, egyszerűen szerelem az a városrész, ami szerintünk Isztambul ázsiai oldalának leg varázslatosabb kerülete, Kuzguncuk!

2_10.JPG

Ez a kicsike halászfalu évszázadokon keresztül a többnemzetiségű kisebbségeknek adott és ad otthont mind a mai napig. Hangulatán érezni is ezt a sokszínűséget, az egész atmoszféra olyan, mint egy hatalmas multikulti közösségi tér.

Mindenki az utcán van, és minden az utcán zajlik. Mindegy, hogy evésről, tavla játékról, vásárlásról, beszélgetésről vagy éppen esküvőről van-e szó. Na, ez az a kerület, ahol biztosan nem fog szemet szúrni egy turista, itt tökéletesen el lehet vegyülni a helyiek között. Úgy sétálni, teázni, reggelizni, fotózni és forgatási helyszínt keresni, hogy senki nem fogja megkérdezni, mit keresünk errefelé...

mont_1.jpgmont2.jpg

Még a település nevének eredetét illetően is kavalkád van, nem teljes az egyetértés ebben a kérdésben. Többen azt vallják, hogy eredetileg Hrisokeramos volt a neve, melynek jelentése: arany csempék. A másik teória, hogy a falu Kosintiza, azaz Kis holló néven volt ismert és csak az idő múlásával ragadt rá a Kuzguncuk név.

A XVII. századi oszmán nagy utazó és író, Evliya Çelebi azt írta, hogy a terület egy szent ember, Kuzgun Baba vagyis Holló Papa tiszteletére kapta a nevét, aki akkoriban itt élt Hódító ( Fatih ) Mehmet uralkodása idején.

Bármi is legyen az igazság a falu történelméről, Kuzguncuk a legjobb példája annak, hogy a különféle nemzetiségű és vallású népcsoportok békében, harmonikusan, jól megférnek egymás mellett.
16.JPG

Itt megtalálható az Örmény Ortodox Templom, amely az udvarát egy mecsettel osztja meg, de épült itt Görög Ortodox templom is, ami egy zsinagóga szomszédságában áll.

Amikor a Kuzguncuk mecset épült, a terület örmény lakossága segített az építkezésnél. Később, amikor az örmények elhatározták, hogy felépítik saját templomukat, a Surp Krikor Lusarovic templomot, akkor Abdülaziz Szultán pénzt adományozott a befejezésére.

Ez a picike falucska a Bosphorus partján az évszázadok során megőrizte különlegességét.  A toleranciát és a tiszteletet mintaképe mind a mai napig.
4_13.jpg

Az oszmán időszak alatt Kuzguncuk lakossága főként  halászatból, kertészetből és kézművességből tartotta fenn magát.  Az itt hímzett textíliák voltak a legkapósabbak a palotában. Mindennek nyomait ma is láthatjuk az utcákon sétálva. Színes falú házak, kézműves textíliával dísztett fatörzsek, gyönggyel, szalaggal díszített ajtókat látni mindenfelé. Az egész kerület olyan, mint egy meseváros. Kuzguncuk teljes egésze tele van kis kávéházakkal, éttermekkel, művészeti galériákkal, műtermekkel.

22.jpg
19.JPG
Amikor a XIX. század második felében a Serketi-Hayriye Társaság elindította a rendszeres hajó összeköttetést Kuzguncuk-ba, a terület igen gyorsan a városi lakók kedvenc kirándulóhelyévé vált.

Manapság egyre többet tűnnek fel Kuzguncuk kanyargós utcái a török televíziós műsorokban is. Színes faház sorait gyakran használják háttérként, hogy megidézzék vele a régi Isztambul hangulatát. Sok szempontból érezheti aki erre jár, hogy kicsit most is a régi Isztambul utcáin sétálgat.

14_1.JPG

 

Végtelen szerelem -Kemal szüleinek a háza


Ide, ebbe a varázslatos városrészbe költöztették a Karasevda sorozat alkotói a Soydere családot is. Kemal szüleinek házához egy színpompásan virágzó és illatozó kertészet mellett vezet az út.

15.JPG
A nyüzsis központtól nem túl messze, de már békés, madárcsicsergős, csendes utcában találtuk meg a fehér kerítésű házat. Közvetlen szomszédságában pedig a Tűz és víz -Kuzey Güney sorozatból Zeynepék háza van, amiben most a Paramparca (Megtört szívek) Denize lakik.

23.jpg

dscn7898.JPG

Kemal szüleinek a háza pont olyan, mint a filmben. Békés, otthonos, kellemes, jó levegőjű, csendes környék szép kilátással.

18_1.jpg

Egy nagy séta, fél napot eltöltve távol a város zajától, igazi örömteli kikapcsolódás volt. Ettünk egy klassz reggelit, rengeteget fotóztunk és videóztunk, élveztük az utcák forgatagát, a szép épületeket és csodás kilátást.

Az a furcsa Kuzguncuk-ban, hogy soha nem tudhatod, hogy mire bukkansz, vagy, hogy hány ismerőssel futsz össze, aki szintén élvezi ezt a kis menedéket távol a várostól.  

Áprilisban visszamegyünk, ki tudja, hátha az egyik Soydere fiú is szembejön velünk…



Kövessetek minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

végtelen szerelem Kuzey Güney Tűz és Víz Török sorozatok török sorozathelyszínek karasevda kuzguncuk isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei végtelen szerelem forgatási helyszínek karasevda forgatási helyszínek