2016. okt 22.

Kisgünesi forgatási helyszínek, VIDEÓVAL

írta: PERA
Kisgünesi forgatási helyszínek, VIDEÓVAL

Téli nap sorozat -Efe halászfaluja

 
Idei októberi isztambuli utunkat a Kisgünesi sorozat inspirálta. Mindössze 3 nap alatt néztük végig a sorozatot törökül, és már nem is volt kérdés, hogy indulunk-e!

20161006_125928.jpg

Efe és Mete, a tragikus sorsú ikerpár történetének meghatározó helyszíne volt a kis halászfalu, ahol Efe felnőtt. A sorozat készítői nem is találhattak volna megfelelőbb helyszínt a gazdagság és szegénység közti különbség bemutatására.

Mete eredeti családja körében, magas falakkal körülvett palotában nőtt fel, míg Efe, egy aprócska, szegény halászfaluban. A két hely Isztambulon belül annyira távol esik egymástól, hogy bizony életszerű, hogy sosem találkoztak egymással.

montazs_1.jpg

Efét, megmentője Kadim, jól el akarta rejteni, ami sikerült is neki. Egy aprócska halászfaluban, a nyílt tenger szomszédságában, tulajdonképp a semmi közepén talált neki menedéket. A hely a valóságban is hűen tükrözi egy egyszerű halász család környezetét. Tökéletesen olyan érzés volt megérkezni, mintha belecsöppentünk volna a sorozatba, csak a szereplők hiányoztak. Kicsi, egyszerű, családias légkör jellemzi a települést.

5_8.jpg

4_11.jpg

A halászok most is dolgoztak, a kikötőben Efe és Burak hajója éppen munkában volt. Az idősebb férfiak a központban tavla játékot játszottak, mások a cami tövében teáztak.  A kikötőtől távolodva békés, csendes, már-már kihalt utcácskákat, szegényes, egyszerű környezetet láttunk.

7_5.jpg

A meredek hegyoldalban friss tengeri a levegő, rengeteg gyümölcsfa, virágba borult bokrok és sok zöld növény mellett sétáltunk el. Az általános iskolából gyerekzsivaj szűrődött ki, jelezve, hogy a falu mégsem kihalt. Eféék házának környéke is csendes és békés volt, csak egy tyúk kapirgált az udvaron. A házat azóta átfestették, a filmben rózsaszín, most sárgás-zöld színű.

20161006_125928.jpg

Olyan „itt a madár sem jár” érzés fogja el az embert. Mindenki ismer mindenkit, azonnal feltűnik egy ismeretlen, pláne egy turista arca. Errefelé már senki nem beszél idegen nyelven, így határozottan hasznát vettük a török tudásunknak. Így bele tudtunk olvadni a környezetbe. Fotóztunk, videóztunk, jót sétáltunk, átéreztük a film minden pillanatát.

A düledező kis viskót, ahova Efe egyedül lenni viszi Nisant, a kikötőt, ahonnan halászni indulnak kis hajójukkal Burakkal, a partot, ahol olyan sokat ül és gondolkodik és ahol végül Nisan visszaadja neki a gyűrűt. Jó volt látni a házukat is, ahol bár szegénységben, de annál nagyobb szeretetben nevelték. Elmentünk Burak házához is, ahol Kadimot ápolták amikor megsebesült.

9_3.jpg

8_6.jpg

A halászfalu központja nyüzsgő, emberekkel teli volt. A cami tövében friss halat, zöldségeket és gyümölcsöket árultak. 12 napos utazásunk legszebbikeként tartjuk számon ezt a napot.

Nagyon kellemes atmoszférájú hely, ha valaki tökéletes békére és nyugalomra, friss levegőre, egyszerű életre vágyik, keresve sem találhatna jobb helyet!



Kövess minket a  facebook-on   instagramon, pinteresten és youtube-on is! 

 

Szólj hozzá

téli nap Török sorozatok sorozathelyszínek kisgünesi isztambuli forgatási helyszínek török sorozatok forgatási helyszínei