2016. aug 26.

Török rizs -ami nem is rizs, hanem BULGUR!

írta: PERA
Török rizs -ami nem is rizs, hanem BULGUR!

Mi is tulajdonképpen a bulgur?

A Magyarországon is egyre népszerűbb bulgur, vagy ahogy talán még többen ismerik, török rizst szeretnénk kicsit bemutatni. A bulgur tulajdonképpen egy durumbúzából készülő, teljes kiőrlésű búzatöret, amelyet a Közel – Keleti országokban fogyasztanak leginkább.

Amit a bulgurról tudni érdemes: Bár gluténmentes diétában nem használható, hiszen gabonáról beszélünk, inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdők, fogyókúrázók étrendjébe jól beilleszthető, mert glikémiás indexe csak 46.  Jóval alacsonyabb tehát, mint a rizsé, ami 70-80 körül van. Tápanyagtartalma is figyelemre méltó, hiszen rostban gazdag, emellett kitűnő B1, B2, B6, és E vitamin, folsav, vas, kálium, foszfor, magnézium és cink forrás is. Magas folsav tartalma miatt várandós kismamáknak különösen ajánlott.  

bulgur.jpg

 

Eredeti török receptekért kattints ide!

A török rizs, ami nem is rizs.

A bulgur sem állagában sem ízében nem hasonlít a rizshez, hogy honnan mégis a török rizs elnevezés, valószínűleg már senki nem tudja... Állagában inkább hasonlít a tarhonyára, amit maguk a törökök is így gondolnak, hiszen az apró szemű bulgurból készült levest tarhana çorbası-nak, vagyis tarhonya levesnek hívják. Érdemes a török élelmiszerboltba ellátogatni, ott sokféle bulgur közül lehet válogatni.

bulgur3.jpg

Mit lehet bulgurból készíteni?

A bulgurt Törökországban számtalan formában készítik. Önálló ételként, köretként, saláták alapanyagaként, egészen finomra törve levesként is találkozhatunk vele, de bulgurból készül sokak kedvence, a Çiğ köfte is.

Török nevén bulgur pilaf – nak hívják azt a köretet, ami Magyarországon török rizsként kapható a török éttermekben. Az autentikus receptet itt találod!

Kedvet kaptál a török ízekhez? Rendeld meg ezt a 25 autentikus receptet tartalmazó szakácskönyvet, amelyben reggelik, főételek, saláták és desszertek is szerepelnek! Nézd meg ITT!

Ha pedig belekóstolnál a török reggelik hangulatába, gyere el budapesti lakáséttermi török reggelinkre,  ahol megidézzük a török reggelik hangulatát és ízvilágát. Következő időpont és a részletek ITT!


Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

receptek bulgur török konyha török ételek blogazin török receptek török rizs bulgur pilaf