2015. dec 14.

Isztambul ötcsillagos élmény teázói...

írta: PERA
Isztambul ötcsillagos élmény teázói...

... ahol kicsit sem a teáé a főszerep!

Abban mindenki egyetért, hogy Isztambulban kihagyhatatlan program a çayozás, vagyis a teázás.
Még akkor is az, ha úgy egyébként nem is rajongunk a teáért. Arról, hogy a török mindennapjainak mennyire szerves része a tea már írtunkezért most a teázást, mint ÉLMÉNYT mutatnánk meg inkább.

hakan_kepe3.jpg
Ha török párnákon, napernyő alatt heverészős, láblógatós, nem mindennapi kilátással spékelt pihenésre vágyunk, akkor legjobb választás Üsküdarban a Boszporusz lépcsőin kialakított teázó.

Bár a hely közvetlen egy főút mellett van, teljesen ki lehet zárni a zajokat és átadni magunkat a  páratlan kilátásnak. Itt egyszerre csodálhatjuk meg az oszmán kor nevezetességeit (a Topkapi Palotát, a Kék Mecsetet, az Aya Sofiát) valamint a Kiz Kulesit (Leány tornyot.) Ázsiában ülni és átlátni Európába azért valljuk be, nem mindennap adatik meg az egyszeri utazónak. Itt nem igen fogsz turistával találkozni, vegyülj hát el a helyiek életében, és add át magad a keleti kényelemnek!


Bizonyosan abban is egyetértünk, hogy a teázás közösségformáló erővel is bír.
Ennek eklatáns, felejthetetlen példáját tapasztaltuk, amikor reggelinket egy klasszikus, Boszporusz menti település un. családi teakertjében fogyasztottuk el. Isztambulban bizony divat, hogy főként ráérős hétvégeken családok, ismerősök, barátok elviszik otthonról a reggelijüket és együtt eszik azt meg egy-két-három-sok  tea mellett, ilyen teakertekben.

Mi az ázsiai oldalon ültünk be egy ilyen helyre, az élmény felejthetetlen! Itt már nagyítóval sem találtunk turistákat. Picit néztek is az emberek, de hamar elfogadták, hogy ezúttal mi is velük reggelizünk. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy mozduljon ki a turista negyedből, és tapasztalja meg a török emberek valódi életét.



Ha a helyiekkel, főként fiatalokkal ismerkednénk, kiváló választás a Süleymanie Camii tövében lévő Lale teázó. Felkapott, népszerű hely, de szintén inkább a helyiek ismerik. Vízipipázni, lazulni, török nyelvet gyakorolni vágyók fellegvára. Egy kiadós séta után, miután felfedeztük a Süleymanie Camii minden szépségét, nagyon érdemes beülni ide egy jó teára.
 lale.JPG

Vannak még klassz helyek a tarsolyunkban, úgyhogy folytatjuk…


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

teázó isztambul istanbul Boszporusz blogazin török tea török szokások üsküdar török hagyományok cengelköy