2015. okt 28.

Törökország leges leg finomabb levese...!

írta: PERA
Törökország leges leg finomabb levese...!

...autentikus recept alapján

Ma sokak kedvencét, a kırmızı mercimek çorbası, vagyis az isteni finom török vörös lencse leves receptjét osztjuk meg veletek. Akár jártatok már Isztambulban, akár nem, ezzel a levessel, vagy legalábbis a hírével, biztosan találkoztatok. Isztambulban általában 3 líráért árulják, de itthoni török éttermekben is meg lehet kóstolni.

A törököknél szokás, hogy minden főétkezéskor, ami náluk a vacsora, „isznak” levest is. Mert, hogy ők a levest isszák, nem eszik. Persze erre csak az ivás kifejezést használják, egyébként ugyan úgy kanalazzák, mint mi. Ezt a receptet Törökország szerintünk legjobb amatőr szakácsától, Faruktól tanultuk. Érdemes elkészíteni, nem csak azért, mert 25 perc alatt elkészül és mert nagyon finom, hanem a vörös lencse jótékony hatásai miatt is.

 lencse.JPG

A vörös lencse kiváló növényi fehérjeforrás, emellett könnyen emészthető, magas a folsav tartalma, tele van aminosavakkal, valamint A és B1 vitaminnal.

 A hagyományos török változat szerinti recept:

hozzávalók

2 kávéscsészényi vörös lencse
1 fej vörös hagyma
1 db sárgarépa
2 evőkanál sűrű, natúr paradicsompüré
2 teáskanál szárított fodormenta
1 csipet darált fekete bors
1 csipet csípős darált pirospaprika
kevés citromlé
olíva olaj

elkészítés

A vörös lencsét áztasd be 10 percre forró vízbe. Az apróra vágott hagymát olíva olajon pirítsd meg, közben reszeld le a sárgarépát és ezt is öntsd a hagymára. Együtt párold őket 5-10 percig. A sűrített paradicsomot kevés vízzel keverd el, majd szűrd le a lencsét és öntsd az edénybe a paradicsomlével együtt. Sózd, borsozd és tedd rá a piros paprikát is. Öntsd föl 1-1,5 liter forró vízzel (a víz mennyisége attól függ, mennyire szeretnél sűrű levest) majd főzd 15 percig. Ha megfőtt, hagyd kicsit kihűlni, majd botmixerrel turmixold össze. Tálaláskor szórd meg szárított fodormentával és egy kevés citromlevet is csavarj bele.

Ha elkészíted, azt fogod tapasztalni, hogy konyhai repertoárod egy könnyen és gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges török finomsággal bővült.

Herkese afiyet olsun!
Jó étvágyat mindenkinek!


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro istanbul török konyha török ételek vörös lencse leves Isztambul török receptek mercimek corbasi