2015. sze 06.

Törökország ízei képekben!

írta: PERA
Törökország ízei képekben!

A török konyha remekeit szeretnénk bemutatni egy cikksorozattal, amelyben néhány szó mellett a képeké a főszerep. Elsőként olyan ételeket hoztunk, amelyeket Isztambul utcáit róva, városnézés közben, akár az utcán is ehetünk.


A dürümön és köftés szendvicsen kívül nekünk ezek voltak a kedvenceink, reméljük nektek is meghozza az étvágyatokat!

 

KUMPIR
A Kumpir úgy készül, hogy egy órási sárga krumpli belsejét kikaparják,  majd összekeverik vajjal, pürésítik és ezt a krumrplipürét töltik a vevő kívánsága szerint válogatott összetevőkkel együtt vissza a krumpliba.

3_cikk_7_kep.JPG

Különféle hideg saláták, gomba, aprított olívabogyók, kukorica,  virsli közül lehet választani. Az egészet meglocsolják joghurttal és már kész is az óriási adag, finom csemege.  A kumpirt az ortaköyi kikötőben érdemes kipróbálni, ahol egymás mellett sorakoznak az árusok, és persze a padokon kumpirt eszegető emberek. 

 

SIMIT
A simit Törökország szerte a legnépszerűbb pékáru, épp úgy nem múlik el nélküle nap, mint ahogyan çay (vagyis tea) nélkül sem.

p1220313.JPG
Ez a ropogós perec sima, olívás és sajtos változatban is kapható. Az utcákon piros kocsikból mozgóárusoktól 1 líráért vehetünk. A hagyományos simit kör alakú, de az olvasztott sajtos többnyire csónak formájú. Nagyon finom, semleges ízű étel, éhség ellen is, és akkor is kiváló, ha csak rágcsálnánk valamit.
Ropogós héjú, puha belsejű, egy lírás mennyország.

A simitről bővebben itt olvashatsz! 

 

LAHMACUN

 A Lahmacun ropogósra sütött vékonyra nyújtott kerek tészta, aminek tetejére darált bárány vagy marhahúst, chilit és petrezselymet szórnak. 

p1190079.JPG

Természetesen a Lahmacun sem maradhat vékonyra vágott saláta és paradicsom nélkül. Amikor minden összetevővel megtöltötték, feltekerik mint a palacsintát, és már lehet is enni.

 

PIDE
A Pide vastagabb tésztás, hegyes végű, pizza szerű étel,  a tetejére sajt és kolbászkarikák vannak rá sütve.

dscn1557.JPG

A lahmacunhoz hasonlóan finom és gyors étel, akár városnézés során, séta közben is fogyaszthatjuk.  Mindkét ételhez ayrant érdemes inni, csak úgy, mint ahogyan törökök teszik.

 

GÖZLEME
Magyar megfelelője a töltött palacsinta lehetne. A nagyon vékonyra nyújtott tésztát, az úgynevezett lavaşt forró vaslapon sütik, majd különféle töltelékkel ízesítik.

 gozleme.jpg

Tölteléke lehet spenót, darált hús, sajt, krumpli. Közkedvelt, akár utcán is fogyasztható gyorsétel, frissen facsart narancslével vagy ayrannal érdemes fogyasztani.

BÖREK

A börek is az az étel, aminek kismillió változata van és a reggeliző helyeken túl, utcai büfékben is kapható. A börek vékonyra nyújtott sós rakott tészta, melyet kockára vágva számtalan töltelékkel kínálnak.

p1130790.JPG

Darált húsos, krumplis, spenótos, sajtos között válogathatunk. A sigara börek pedig cigi alakra feltekert sós-sajtos ízű, isteni finom, amiből tonna számban lehetne enni.

Törökország ízei sorozatunkat kedvenc főételeinkkel folytatjuk!

 
Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul török konyha török ételek simit törökország ízei