Istanbuli utazások

Naprakész információk, kulisszatitkok, biztos tippek, megbízható tanácsok Isztambulba utazóknak!

2016. aug 30.

Csajok Isztambulban!

írta: PERA
Csajok Isztambulban!

Mitter Szivi, az Utazzunkcsajok bloggere kért meg, hogy írjunk néhány jó tanácsot olvasóinak Isztambulról. 
Szilvi blogja tulajdonképpen egy  magazin az utazást kedvelő nőknek, élménybeszámolókkal, érdekességekkel a nagyvilágból és nem utolsó sorban pakolási tippekkel. A bloghoz kapcsolódó webáruházban pedig olyan utazási kellékeket találsz, amik megkönnyítik a bőröndbe való pakolást.

akkor hát...

Utazzunk csajok - Irány Isztambul!
csajok.JPG


Első és legfontosabb tanács: Isztambulba csak akkor vigyél magaddal pasit, ha feltétlen muszáj! Mert Isztambul hatalmas, annyi látnivalóval, hogy ha igazán meg akarod ismerni, folyamatosan menni kell. Mi akár hányszor vittünk magunkkal férjet vagy barátot, sosem jutottunk el mindenhova, ahova ...

Tovább Szólj hozzá

utazás bazár Isztambul blogazin Istanbul isztambuli utazás

2016. aug 26.

Török rizs -ami nem is rizs, hanem BULGUR!

írta: PERA
Török rizs -ami nem is rizs, hanem BULGUR!

Mi is tulajdonképpen a bulgur?

A Magyarországon is egyre népszerűbb bulgur, vagy ahogy talán még többen ismerik, török rizst szeretnénk kicsit bemutatni. A bulgur tulajdonképpen egy durumbúzából készülő, teljes kiőrlésű búzatöret, amelyet a Közel – Keleti országokban fogyasztanak leginkább.

Amit a bulgurról tudni érdemes : Bár gluténmentes diétában nem használható, hiszen gabonáról beszélünk, inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdők, fogyókúrázók étrendjébe jól beilleszthető, mert glikémiás indexe csak 46.  Jóval alacsonyabb tehát, mint a rizsé, ami 70-80 körül van. Tápanyagtartalma is figyelemre méltó, hiszen rostban gazdag, emellett kitűnő B1, B2, B6, és E vitamin, folsav, vas, kálium, foszfor, magnézium ...

Tovább Szólj hozzá

receptek bulgur török konyha török ételek blogazin török receptek török rizs bulgur pilaf

2016. aug 17.

Egy rajongott város közösségformáló ereje, ISTANBUL!

írta: PERA
Egy rajongott város közösségformáló ereje, ISTANBUL!

Isztambulban a hivatalos adatok szerint 14, valójában viszont közel 18 millióan élnek, köztük rengeteg külföldi, akik már új otthonukként tekintenek a városra és rajonganak érte . Sok fiatal ezt a világnak is meg akarta mutatni, így egy tapasztalt iráni származású, de már az USA-ban született startupper vezetésével
2016 februárjában megalakult az Istanbul&I.

1_1.jpg
Az eleinte szociális projektnek induló kezdeményezés mára teljes közösségé alakult, melynek  célja bemutatni a város igazi, emberi arcát, az itt élők mindennapjait és azt a varázslatot, ami miatt az egyre több viszontagság ellenére is, rengetegen rajonganak érte.

A Boszporusz menti metropolisz ebben az időben sajnos leginkább negatív kontextusban jelenik meg a médiában, a ...

Tovább Szólj hozzá

isztambul istanbul Törökország Isztambul Boszporusz blogazin

2016. aug 10.

Helyzetjelentés Isztambulból!

írta: PERA
Helyzetjelentés Isztambulból!

Merjünk vagy ne merjünk Isztambulba utazni? Ez itt a kérdés...

Már senkinek nem újság, hogy a török turizmusnak nagyon nem tettek jót az elmúlt hónapok terror eseményei.

A végső kegyelemdöfést a július 15-i puccskísérlettel pedig végképp megkapta az idegenforgalom.
Akiben mindezek ellenére mégis nagyobb volt az utazási kedv, mint a félelem, az ment, és összességében nyert.

dsc_1100.JPG
Egész nyáron gyűjtögettük blogunk azon olvasóinak a tapasztalatait, akik a sajnálatos események ellenére mertek Isztambulba utazni.

Íme a tapasztalataik:
„Az Atatürk reptéren óriási a tömeg és van némi fejetlenség is. Jó lett volna, ha kapunk valami tájékoztatást, de mit is várok, hiszen törökökről beszélünk... Órákat álltunk sorba mire kikeveredtünk ...

Tovább Szólj hozzá

isztambul istanbul Isztambul blogazin utazási infok

2016. júl 25.

Kandilli, az isztambuli elit lakhelye!

írta: PERA
Kandilli, az isztambuli elit lakhelye!

A Paramparca sorozat szegény sorsú Gülserenjével ellentétben , a dúsgazdag Gürpinar család a Boszporusz ázsiai partján, a két Boszporusz híd között elterülő Kandilli-ben, egy hatalmas oszmán kori kastélyban él…

  1_14.jpg

Számos erdő és ősfákkal övezett park jellemzi ezt a vidéket, ahol turistaként is érdemes hatalmas sétákat tenni, élvezni a friss levegőt és persze a boszporuszi kilátást. A kerület atmoszféráján azonnal érezhető, hogy gazdagabb környéken járunk.

A meredek hegyoldal és a vízpart között futó keskeny főút mentén magas kőfalak mögött egymást érik a yalik, vagyis az oszmán kori faházak, villák, kastélyok.

Ezek a hagyományosan fából épült villák az Oszmán Birodalom korszakában nagyon népszerűek ...

Tovább Szólj hozzá

sorozatok isztambul Boszporusz blogazin török sorozatok Török sorozatok film forgatási helyszínek forgatási helyszínek paramparca megtört szívek

2016. júl 16.

Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának ÚJ címe!

írta: PERA
Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának ÚJ címe!

Az elmúlt időszak sajnálatos eseményei miatt fokozott óvatosságra intenénk mindenkit, aki Törökországba készül. Az alábbi elérhetőségeket feltétlen írjátok fel magatoknak, valamint a poszt alján lévő linken van lehetőség online regisztrálni magatokat utazás előtt, amit feltétlenül ajánlott megtenni!

zasz.jpg

  Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának új címe:

 Új cím: Istanbul,  Kâğithane,
             Palot Ofis
             İmrahor Cad. 23., B blok
             Türkey 34400

A hivatal 2016. március 16. óta működik ezen a címen.

 

Az elérhetőségek változatlanok:
A telefonszámok magyar idő szerint 8.00-15.30 között hívhatók!
tel: +90-212- 317-9214
      +90-212- 317-9215

vízummal ...

Tovább Szólj hozzá

istanbul konzulátus Isztambul utazási információk utazási infok

2016. jún 10.

Turistának lenni Ramadán idején!

írta: PERA
Turistának lenni Ramadán idején!

Aki Ramadán idején utazik Törökországba, annak érdemes néhány alap szabállyal tisztában lennie. 

kadikoy.jpg
Mint arról sokan, sok helyen írtak már, a Ramadán az iszlám vallás nagyon fontos eleme, egy 30 napos böjt, amely önmegtartóztatásra, a nélkülözésben, nehéz sorban élőkkel való együttérzésre tanítja a híveket, és egyben emlékezteti őket a Próféta böjtjére.  Idén a ramadán júniusra esik A böjt havában a muszlim emberek napkeltétől napnyugtáig se nem esznek, se nem isznak. Kivételt képeznek ez alól a gyerekek, a betegek, várandós nők, csak, hogy a legfőbb felmentő tényezőt soroljuk.

A böjt havának egyéb önmegtartóztató elemei is vannak, de ez a blogbejegyzés most nem azért készül, hogy a Ramadán szabályait vegye sorra, ...

Tovább Szólj hozzá

vallás muszlim isztambul istanbul ramadán ramazan blogazin utazási infok

2016. jún 02.

Ugye nem csak mi rajongunk a török konyháért?

írta: PERA
Ugye nem csak mi rajongunk a török konyháért?

Nyilván nem, hisz Budapest tele van török éttermekkel. Igaz, hogy leginkább gyors éttermekkel, ahol az ételek íz világát a nagyobb forgalom érdekében „magyarosítják” a séfek. 

pilaf.jpg

Aki valódi török ízekre és klassz társaságra vágyik, annak köztünk a helye, egy autentikus ízekkel teli török vacsorán!  

Timi, a Szultán a konyhádban blog szerzője, a múltkori török reggelihez hasonlóan most is igazán pazar menüt állított össze, és ezúttal különleges vendéget is hívtunk.

A TRT Török Állami Rádió magyar nyelvű híreiért felelős osztályvezetője, Aynur Delialioğlu családjával Magyarországra látogat, és volt olyan kedves, hogy elfogadta a meghívásunkat erre az estére.
Aynurral korábban a Turkinfo készített interjút, melyet itt ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro török vacsora török konyha török ételek blogazin

2016. máj 29.

Török reggeli Budapest szívében!

írta: PERA
Török reggeli Budapest szívében!

"törökül reggeliztünk"

1_12.jpg

Másfél éve, hogy elkeztünk blogot írni kedven városunkról, Isztambulról és persze a török kultúra, életstílus, nép, nyelv iránti rajongásunkról. Mindezekhez természetesen hozzá tartozik a török gasztronómia, és a már-már fogalommá vált török reggeli-hez való vonzalmunk is .

2_8.jpgNagy örömmel tapasztaljuk, hogy  kis hazánkban rajtunk kívül másokban is  megvan ez az érdeklődés. Sokan szeretik a török ételeket, érdeklődnek a receptek, autentikus ízek iránt, ezért elhatározásunk, hogy időről-időre megidézzük azt a hangulatot és íz világot, ami Törökországban fogad minket.

13_2.jpg
Elsőként egy reggelivel szerettük volna bevezetni azokat az alkalmakat, amikor reményeink szerint minél többen jövünk majd ...

Tovább Szólj hozzá

reggeli gasztro török konyha török ételek török reggeli török szokások

2016. máj 14.

Tarlabasi, Isztambul szebb jövőt remélő gettója!

írta: PERA
Tarlabasi, Isztambul szebb jövőt remélő gettója!

A Tarlabasi negyed  Isztambul európai oldalán,  Beyoğluban található.

Az első lakók, főként európai diplomaták, még az Oszmán Birodalom idején kezdtek el itt letelepedni és faházakat építeni. 1870-ben hatalmas tűzvész pusztított a városrészben, rengeteg ház leégett. Helyükbe az akkori önkormányzat nyugati modell alapján, kőépületeket emelt, a folyton jelenlévő tűzvészek kivédése érdekében.

Tarlabasi lakóházai egyedi példák a századforduló keleti stílusú építészetére. Hosszú, keskeny 4 emeletes házak, melyek, kanyargós utcákban futnak össze. Földszintjeiken gyakran üzleteket, műhelyeket alakítottak ki. A török bútorok nagy része akkoriban a Tarlabasi-ban működő asztalosműhelyekben készült.

1_11.jpg

Az 1923-as ...

Tovább Szólj hozzá

istanbul Isztambul blogazin Európai oldal Török sorozatok paramparca

2016. ápr 27.

Gyertek át egy török reggelire!

írta: PERA
Gyertek át egy török reggelire!

Már többször áradoztunk a törökök reggelizési szokásairól , a sok szemet gyönyörködtető, sajtokkal, olíva bogyókkal, zöldségekkel, lekvárfélékkel teli apró kis tálkákról. Vannak kifejezett favorit reggeli ételek, amiket itthon is sűrűn készítünk, ilyen például a menemen.

reggeli_uj.jpg

Írtunk a közösségi reggelizésről is, amikor az emberek elviszik az otthon összekészített pogácsát, simitet, böreket és együtt, a Boszporusz partján lévő reggeliző kertekben fogyasztják el. Ez a ráérős nyugalom, az ételek mellett a társaság élvezete minket is megihletett. 

Tudjuk, hogy hozzánk hasonlóan sokan rajonganak itthon is a török gasztronómiáért, és bár van szép számmal török gyorskajálda az országban, egyiknek a kínálatában sem ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro török konyha török ételek blogazin török reggeli török kultúra török receptek

2016. ápr 26.

Turisták, török nyelvtanulók figyelem!

írta: PERA
Turisták, török nyelvtanulók figyelem!

dia1_2.JPG

  • Az egyetlen olyan magyaroknak szóló, párbeszédes formában felépített, az életben előforduló, valós helyzeteket feldolgozó könyv és hanganyag, ami mondatról mondatra vezet végig egy – egy szituáción.
  • Nincsenek elavult, nehézkes, rég nem használt szófordulatok,
    hibás, akcentussal teli kiejtés. A netre szaktudás nélkül felömlesztett, „ingyenesnek” mondott, hibás mondatok , amin végül senki  nem tud eligazodni. 

Csak használható kifejezések, helyes nyelvtani szerkezetek, tökéletes anyanyelvi hangzás.

Színtiszta sikerélmény!

dia3.JPG
dia4_1.JPG
dia5_1.JPG
dia6.JPGdia7.JPGdia8.JPGdia9_1.JPGdia10.JPGdia11.JPG

                                              Nyelvi Útitárs

                                  Megrendelés

Email*
Név*
...
Tovább Szólj hozzá

török nyelv török nyelv nyelvkönyv blogazin

2016. ápr 12.

A köftén és kebabon túl...

írta: PERA
A köftén és kebabon túl...

... avagy a török konyha sajátosságai

Annyiféle zöldséget és gyümölcsöt, mint Törökországban nem láttunk még egy helyen. Tudtuk ugyan, hogy a török konyha rendkívül sokszínű,  gazdag íz világú, hogy  számtalan friss alapanyagot és különleges fűszert használ.  Sokszínűségét tovább fokozza, hogy tájegységenként más-más jellemzőkkel bír.   

Az Égei-tengeri térségben például  a húsok közül leginkább a kecskehúsból készült ételeket készítik, paradicsommal és olivával. A zöldségeket változatosan, sokszínűen használják fel.

12191943_909732549075405_1892570626269081434_n.jpg
Bár számtalan ételt megkóstoltunk, azt, hogy a törökök a krumplit önmagában köretként használnák nem tapasztaltuk csak sült krumpli formájában.  A Magyarországon jól ismert ...

Tovább Szólj hozzá

gasztro menemen török konyha török ételek blogazin törökország ízei török gasztronomia

2016. ápr 03.

Tavaszköszöntő tulipán fesztivál Isztambulban!

írta: PERA
Tavaszköszöntő tulipán fesztivál Isztambulban!

Isztambul a világ egyik legizgalmasabb városa, temérdek látnivalóval, történelmi nevezetességgel. Ilyenkor, kora tavasszal színekkel és virág illattal is megtelik, mert ez a  tulipánfesztivál megrendezésének ideje.

10310986_10152908510119092_6649760577595115942_n.jpg

Isztambul szerte sok millió tulipánhagymát ültetnek , amelyek az első nap sugaraitól csodálatos virágtengerré változtatják a várost. A képek az Emirgan Parkban készültek a tavalyi fesztivál idején, gyönyörködjünk bennük!

 


Gyere, kövess minket a   facebook-on     instagramon   pinteresten és youtube-on is!

és kérd INGYENES Online magazinunkat itt!

Ne maradj le!

Kérd INGYENES

...

Tovább Szólj hozzá

isztambul blogazin Istanbul tulipánfesztivál

2016. ápr 01.

A török vonzerő...

írta: PERA
A török vonzerő...

... amiért mi szeretjük őket!

A minap arról beszélgettünk barátainkkal, hogy vajon mi az a vonzerő, ami az utóbbi években sokadszorra visz vissza minket Törökországba.  Egyetlen közös isztambuli utazást terveztünk, de amint hazaértünk máris szerveztük a következő utat, és azóta mindig így van ez, ahányszor csak kimegyünk. A világnak annyi szép tája van még, mi mégis mindig a törökökre vagyunk kíváncsiak, de vajon miért?  Az ott töltött idők alatt egyre jobban megismertük őket, igazán szoros barátságok is szövődtek már, így arra jutottunk, hogy az ok az ország szépségén és számtalan érdekességén kívül, a török emberek mentalitásában, életvitelében keresendő.

dscn0855.JPG

Nekünk, magyaroknak, akik közismerten inkább ...

Tovább Szólj hozzá

blogazin török szokások török kultúra török mentalitás török emberek

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu