2017. már 16.

13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

írta: PERA
13+1 érdekesség, amit lehet, hogy nem hallottál Isztambulról

Isztambul történelmi érdekességei

 

Áprilisban újra Isztambulba látogatunk, s bár már sokadszorra tesszük, most kerestünk pár jellemzőt a városról, amiről eddig még nem írtunk. Bízunk benne, hogy te is érdekesnek fogod őket találni, és talán kedvet kapsz ehhez a nem mindennapi városhoz!
isztambul_ortakoy.JPG

  1. Isztambul több nagy birodalomnak is a fővárosa volt: a Római, Bizánci és az Oszmán Birodalomnak egyaránt. Ma pedig Törökország legnagyobb városa. 15 millió lakosával lepipálja Belgium teljes lakosságát is. Mégsem Isztambul, hanem Ankara Törökország fővárosa, mióta Mustafa Kemal Atatürk 1923-ban kikiáltotta a köztársaságot.
  1. Amikor a római császár, Nagy Konstantin i.sz. 330-ban Isztambult tette meg a Keletrómai Birodalom fővárosává, úgy döntött, ez a város is hét dombra kell, hogy épüljön, mint Róma. A várost át is nevezték: i.e. 660-tól egész eddig Bizánc néven volt ismert, ekkor viszont a Konstantinápoly (szó szerint Konstantin Városa) nevet vette fel.  1930-ban kapta mai nevét, az Isztambult, de sokan még ezután is Konstantinápolynak hívták. Azért, hogy rászoktassák az embereket az új név használatára, a posta nem kézbesített olyan levelet, amit Konstantinápolyba címeztek.
  1. Az Oszmán Birodalom fennállása alatt a városban 1400 nyilvános WC üzemelt, míg Európa más részein egy sem…
  1. Isztambul büszkélkedhet a világ harmadik legrégebbi földalattijával. A Beyoğluban közlekedő tünel 1875-ben épült, London (1863)  és New York (1868) után volt harmadik a sorban. A földalatti járat 573 méter hosszú és Karaköyt köti össze az Istiklal Caddesivel.

    isztambul_foldalatti.JPG
  1. A jól ismert angol írónő, Agatha Christie talán leghíresebb regényét, a Gyilkosság az Orient Expressz-ent  Istanbulban, a Pera Palas Hotelben írta. Az Orient Express maga pedig 1883 és 1977 között közlekedett a Párizs – Konstantinápoly vonalon.

    kek_mecset.jpg

    A Kék Mecset az egyetlen a városban, aminek hat minaretje van. A legenda szerint, amikor épült, eggyel több minaretje volt, mint a Mekkában lévő Nagy Mecsetnek, hiszen annak “csak” öt volt, ami már így is több, mint az akkoriban szokásos négy. Hogy feloldják ezt a feszültséget, hozzá építettek egy plusz minaretet a mekkai Nagy Mecsethez.   

  1. A Hagia Sophia, Isztambul görögkeleti temploma volt a világ legnagyobb temploma 900 éven át, amikor is, 1520.-ban megépült a sevilla-i katedrális. A világ új 7 csodája választáson pedig a 20. helyen végzett.
    hagia_sofia.jpg
  1. Sokan azt gondolják, hogy a tulipánok Hollandiából származnak. Pedig az első tulipánhagymákat a Török Birodalomból küldték Bécsbe 1554-ben. Innen terjedt el Augsburg-ba, Antwerpen-be és Amsterdam-ba. Miután kiderült, hogy jól tűri a rosszabb időjárási körülményeket is, nagy népszerűségre tettek szert Hollandiában. Isztambulban a tavaszt már 11 éve tulipánfesztivállal köszöntik. 

    tulifesztival_isztambul.jpg
  1. A velencei Szent Márk bazilikát díszítő négy bronz lovas szobrot a keresztes háborúból visszatérő katonák hozták magukkal a 13. században Isztambulból, vagyis akkori nevén Konstantinápolyból.
  1. A Nagy Bazár a legrégebbi és legnagyobb bazár is egyben. Ahhoz, hogy végigjárd több ezer üzletét, 3 napra lenne szükséged.
  1. A tea csak nemrégiben lett a törökök nemzeti itala. Korábban a kávé volt a legfontosabb ital, de a birodalom felbomlása után túl drága lett a behozatala, helyben pedig sajnos nem terem meg. Ezzel szemben a teacserjéknek remek klímát és talajt kínál a Fekete-tengeri régió.

    torok_tea_1.jpg
  1. 2010-ben Isztambul volt Európa Kulturális Fővárosa. Két évvel később pedig a világ 5. legnépszerűbb nyaralóhelye.
  1. Igazi világvárosként Istanbul egyike a leggyorsabban fejlődő metropoliszoknak. Innen származik a török GDP egynegyede.
  1. És persze egy köztudott tény, ami azonban nem maradhat ki a listából: Isztambul az egyetlen város a világon, ami két kontinensen fekszik egyszerre.  A Boszporusz-szoros választja ketté a történelmi európai részt az ázsiai oldaltól. Ez a szoros a kapocs a Fekete-tenger és a Márvány-tenger között is.

Ha tetszett, kérd ingyenes online magazinunkat, hogy ne maradj le semmilyen infóról, érdekességről Isztambult illetően!

 Kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

 

Szólj hozzá

Isztambul Boszporusz blogazin Istanbul isztambul nevezetességei