2016. ápr 12.

A köftén és kebabon túl...

írta: PERA
A köftén és kebabon túl...

... avagy a török konyha sajátosságai

Annyiféle zöldséget és gyümölcsöt, mint Törökországban nem láttunk még egy helyen. Tudtuk ugyan, hogy a török konyha rendkívül sokszínű,  gazdag íz világú, hogy számtalan friss alapanyagot és különleges fűszert használ.  Sokszínűségét tovább fokozza, hogy tájegységenként más-más jellemzőkkel bír.  

Az Égei-tengeri térségben például  a húsok közül leginkább a kecskehúsból készült ételeket készítik, paradicsommal és olivával. A zöldségeket változatosan, sokszínűen használják fel.

12191943_909732549075405_1892570626269081434_n.jpg
Bár számtalan ételt megkóstoltunk, azt, hogy a törökök a krumplit önmagában köretként használnák nem tapasztaltuk csak sült krumpli formájában.  A Magyarországon jól ismert krumplipürével vagy tört krumplival nem találkoztunk. Belefőznek néhány szemet az ételbe, de a fő köret inkább a pilav vagy a zöldség.  

hurrem_pilafja_fileminimizer.jpg
Mi magyarok a zöldségekből főzelékféléket is készítünk, amivel Törökországban nem ismernek. Szintén a magyar konyhára jellemző a tésztás ételek készítése. A nálunk mindenki által ismert túrós, káposztás, grízes, krumplis, mákos vagy diós tésztával Törökországban egyáltalán nem találkoztunk.  Spagettit kóstoltunk, de azt is paradicsomszószos, joghurtos feltéttel tálalták. Különbségként említhető még, hogy a magyar ételek nehezebbek és olykor fűszeresebbek.  A klasszikus magyar ételnek számító pörköltek, gulyások sokszor megterhelőek a külföldiek számára.  

Köztudott, hogy Törökország muszlim ország, amely vallás tiltja a disznó hús fogyasztását. A húsalapú éltelek ezért főként bárányból, kecskéből vagy szárnyasból készülnek.

A magyar konyha klasszikus rendje, a háromfogásos étkezés felépítése  az arab világból származik. E szerint egy teljes étkezés levessel kezdődik,  főételként  hús alapú ételt vagy halat, az étkezés végén pedig desszertként gyümölcsöt vagy édességet fogyasztunk. Az araboktól hozzánk Magyarországra ez a kultúra  a törökökön keresztül jutott el.

Egy  hagyományos  török étkezés többnyire sokféle hideg és meleg előétellel, úgynevezett mezével kezdődik. Különféle zöldségekből mártogatós krémeket, könnyű salátákat tálalnak. Néhány meze, melyet kóstoltunk.

Muhammara: Diós, sült paprikás krém, gránátalma sziruppal. Ezme: paradicsomsaláta csípős paprikával. Menemen: rántotta paradicsommal és paprikával. Joghurtos padlizsán, joghurtos spenót.

p1210182.JPG

Az olívabogyó is tradicionális török alapanyag, az előételek állandó összetevője. A zöld, fekete, sajttal, piros húsú paprikával, kakukkfűvel  töltött, fűszeres olívaolajban úszó olívabogyókat hatalmas hordókból árulják, hogy kedvünkre válogathassunk belőlük.

oliva2_1.JPG

A főfogás többnyire roston sült hús vagy hal, melyet friss zöldségekből álló salátával, vagy pilavval kínálnak. A pilav bulgurból vagy rízsből készül. A bulgur egy búzatöret, melyet Törökországban számtalan étel köreteként használnak. Magyarországon is kapható, jellemzően bio boltokban,  igen borsos áron.

Ami nekünk magyaroknak furcsa lehet, hogy a törökök szinte minden ételhez fogyasztanak  joghurtot. Alapanyagként is felhasználják, hiszen számtalan leves és saláta joghurt alapú, emellett picit felvizezve és sózva  isszák is az ételek mellé.
Ez a sós, higított joghurt az ayran, melyet sokszor Törökország nemzeti italaként is emlegetnek.
 2_cikk_3_kep.JPG


2016-05-07_17-34-12.jpg
Kenyérfélék, sajtok, halak, savanyúságok, szárított zöldségek, ezekről lesz szó a folytatásban...


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

Szólj hozzá

gasztro menemen török konyha török ételek blogazin törökország ízei török gasztronomia