2015. sze 30.

10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!

írta: PERA
10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!

Isztambul minden tekintetben különleges. Nem csupán azért, mert a világ egyetlen városa, amely két kontinensen, Ázsiában és Európában is fekszik egyszerre, de azért is, mert kiválóan megfér benne a fejlett nyugatias, és az elmaradottabb, konzervatívabb életforma is.   Isztambul egy lüktető, dübörgő vidám város, amiben mégis ott érzi az ember a történelmet. Páratlan hangulatát tovább fokozza, hogy a város a Fekete és a Márvány tengert összekötő Boszporusz szoros mindkét partjára kiterjed,  európai részét pedig a mintegy 7 km hosszú Aranyszarv öböl szeli ketté. Igaz, hogy Isztambul már nem főváros, 15 milliónyi lakosával azonban Törökország legnagyobb városa. Hatalmas, 150 km hosszú, és 75 km széles metropoliszról beszélünk, amelynek európai oldala inkább az üzleti élet és a kereskedelem központja, az ázsiai oldal pedig a lakó kerületek funkcióját tölti be.  A város arculata folyamatosan változik és látnivalók, programok sokaságát kínálja.  Ezerarcú metropoliszként is emlegetik, amelynek azonban megvannak a maga szabályai, így nagyon jól jöhet, ha tudjuk, mit illik és mit nem illik tennünk ha oda utazunk.

1_5.jpg

  1. Ne kövesd el azt a hibát, hogy azt gondolod Isztambul 4-5 nap alatt megismerhető.
    A turisták nagy része maximum 1 hétre utazik Isztambulba, aztán nagyon hamar rájön, hogy ez idő alatt csupán a leg ismertebb nevezetességek nézhetők meg, és csupán néhány török étel kóstolható végig. Ezért, aki megteheti, annak javasoljuk, hogy 10 napnál rövidebb időben ne gondolkodjon.

 

  1. Ne hagyd ki az ázsiai oldal felfedezését sem!
    Aki ugyanis csak az európai oldal legismertebb kerületeiben sétálgat, az semmit nem fog látni a török emberek valódi életéből. Nem fogja látni azokat a hatalmas társadalmi és életszínvonalbeli különbségeket, azt a hétköznapi sokszínűséget, amikbe csak akkor nyer betekintést az ember, ha az ázsiai kerületeket is végigjárja. A konzervatívabb életforma például Üsküdar utcáin sétálva mutatkozik meg igazán, az európaias újgazdag luxusra pedig Bebekben csodálkozhatunk rá leginkább.

     
  2. Ne gondold, hogy a Nagy Bazáron kívül máshol nem érdemes vásárolni!
    A Nagy Bazár természetesen egy külön fogalom, egy világszerte népszerű intézmény, amit persze mindenképpen látni kell. Fényképezni, beszélgetni-alkudozni az árusokkal, magunkba szívni az ízek, illatok és színek kavalkádját, de nem feltétlen itt vásárolni.
    Egy – egy szuvenír persze jöhet innen is, de ha olcsón akarunk vásárolni ne a Nagy Bazárban válogassunk. Ahol érdemesebb körülnézni az Eminönüben, közvetlen a part mellett lévő  Fűszer Bazár. Ide még a helyiek is járnak, és minden lényeges dolog megtalálható itt is. Az igazi azonban a Fűszer Bazárt és a Nagy Bazárt összekötő meredek és kacskaringós út, ahol az olcsó, ámde jó áruk is fellelhetők. A Galata híd túl oldalán, Karaköyben főként a férfiak alkudozhatnak, itt vannak ugyanis a műszaki és szerszám cuccok. Ha igazi zöldség-gyümölcs és hal piacot akarunk látni, ahol többek között millió féle olíva bogyót, eredeti török sajtot, frissen őrölt török kávét vehetünk, akkor át kell hajóznunk az ázsiai oldalra Kadiköybe.

    12053155_923196294395607_1861937186_n.jpg
    hal4.JPG
    oliva2.JPG
  3. Ne indulj neki a városnak Akbil, vagyis Istanbul Kart nélkül
    Elmondható, hogy Isztambulban olcsóbb a városi közlekedés, mint Budapesten, ezzel a kártyával azonban tovább csökkenthetjük az utazásra költött pénzt. Az akbil egy utazási kártya, amit a helyiek is használnak. Ezzel a legolcsóbb a közlekedés, egyenlegét a város számtalan pontján automatából és trafikokban is feltölthetjük. Ahol használható: villamos, busz, metró, metróbusz, a város által üzemeltetett hajók, felvonó, nosztalgia villamos. Figyelem, a Boszporusz túrás hajókra és dolmusra nem érvényes! Használatának módjáról, a vásárlás menetéről bővebb infot itt találsz. 


  4. Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy melyik múzeum mikor tart nyitva!
    Mint már írtuk, valószínűleg eleve nem lesz időd mindent megnézni Isztambuban amit szeretnél, ezért különösen bosszantó lenne, ha a napi programodat keresztbe húzná az, hogy az adott múzeum éppen zárva tart, amikor te elbumliztál odáig. Emellett, ahogyan a közlekedést illetően, a múzeumi belépőkkel is van lehetőséget spórolni, ha Múzeum kártyát veszel. A kártya áráról és használatáról itt, a múzeumok nyitva tartási rendjéről, az aktuális belépő árakról pedig itt tájékozódhatsz. 

  5. Ne hagyd otthon a kényelmes, lapos talpú cipődet sem
    Isztambul ugyanis eszméletlen dimbes-dombos, állandóan felfelé vagy lefelé megy az ember, nem akármilyen meredek lejtőkön. Sok helyen járda sincs, sok a macskakő, ha pedig esik egy kis eső, csúszik az aszfalt, mint a zsír. Mindenképpen olyan cipőt vagy sportszandált javasolt viselni, ami fogja a bokát és recés a talpkiképzése. 

    5_4.JPG

  6. Utazás előtt ne felejts el utánanézni, ki volt Mustafa Kemal Atatürk
    Különben értetlenül fogsz nézni arra az arcra, aki az utcai plakátokon, sokszor járművek oldalán, zászlókon, minden étterem és hivatal falán visszanéz majd rád. Röviden annyit, hogy ő volt a Török Köztársaság megalapítója és első köztársasági elnöke. A török társadalom számtalan reformot köszönhet neki, amit a mai napig óriási tisztelettel hálál meg.


  7. Ne fáraszd el magad napközben túlságosan. Maradjon energiád megtapasztalni Isztambul éjszakai életét is. Isztambul legtrendibb bevásárló utcáján, az Istiklal Caddesin, valamint az utcát keresztező Nevizade nevű részen éjszakai szórakozóhelyek, klubok, bárok, rengeteg hajnalig nyitva tartó étterem és kávézó várja a szórakozni vágyókat. Az is, aki már kinőtt a bulizós korszakából, legalább egyszer menjen el és nézze meg, hogyan buliznak arrafelé, mert garantáltan szegényebb lesz egy klassz élménnyel, aki ezt kihagyja. Az éjszakai hajózás a Boszporuszon pedig kötelező program!


  8. Ne keress az étlapokon milánói sertésbordát– Törökország muszlim ország, így, mivel az iszlám tiltja a disznó hús fogyasztást, nem is szerepel a repertoárban. Legyél nyitott a kecske, bárány és marha húsból készült ételekre.


  9. Ne indulj el nagyobb kendő vagy stóla nélkül.   A mecsetekbe fedetlen vállal és nőknek fejjel, valamint térd feletti szoknyában/nadrágban tilos belépni. A nagyobb, turisták által sűrűn látogatott mecsetekben eleve ellenőrzik az öltözéket, és ha kell, kapsz ruházatot, de kisebb mecsetekben ez nem mindig adott. Ha tudod, hogy aznap biztosan betérsz egy mecsetbe figyelj rá mit veszel fel. Isztambul konzervatívabb, turisták által ritkábban látogatott helyein az utcán is érdemes ezt a szabályt betartani, hogy ne botránkoztasd meg a helyieket.

    6_3.JPG

  10. Ne hagyd ki a dolmus-sal való utazást!
    Ez szintén olyasmi, amit a turista részen nem nagyon fogsz látni, de a külsőbb kerületekben, Üsküdarban, Kadiköyben, Besiktasban pl. már kipróbálhatod. A dolmus gyakorlatilag iránytaxi, a helyiek kedvelt közlekedési eszköze. Mi azt mondjuk, aki nem utazott dolmuson, az nem látott semmit! Dolmusról használatáról leírást itt talász. 

    dolmus_1.jpg


Gyere, kövess minket a  facebook-on   instagramon  pinteresten és youtube-on is!

 

Szólj hozzá

isztambul Isztambul blogazin utazási információk utazási infok török szokások tanácsok isztambulba utazóknak